14.1.2016

Kulttuuritehtävä: Ranska

Ranskan tasavalta

,eli Ranska on valtio Länsi-Euroopassa. Ranskan pinta-ala on 643 801 neliökilometriä, ja sen väkiluku on noin 66,5 miljoonaa. Ranska on pinta-alaltaan Euroopan suurin maa.
Ranskalaiset ovat nautiskelijoita, jotka eivät vähästä hätkähdä. Pienistä asioista ei tehdä isoa numeroa, ei haittaa vaikka vesiputket vähän vuotaisi tai autossa olisi pieni kolhu. Ranskalaiset toteavat silloin: ” C’est la vie, se on elämää.”
Uskonto
Ranskassa valtio ja uskonto on erotettu tiukasti toisistaan
Suurin uskonto on katolisuus, johon kuuluu 51 % ranskalaisista. Noin 10 % käy säännöllisesti kirkossa. Ranskassa on melko suuri muslimivähemmistö, koska suurin osa Pohjois-Afrikasta oli Ranskan siirtomaita 1950-luvulle asti. Ranskan juutalaisia on noin 600 000.
Arvot
Vapaus, veljeys ja tasa-arvo – alkuperäisen ranskankielisen ilmaisun Liberté, Égalité, Fraternité mukaisessa järjestyksessä vapaus, tasa-arvo, veljeys – on nykyisen Ranskan tasavallan tunnuslause.[1] Se on perintöä suuresta vallankumouksesta ja sen ihanteista.
Ihmis- ja kansalaisoikeuksien julistus vuodelta 1789 määrittää vapauden: ”vapaus on mahdollisuus tehdä kaikkea sitä, mikä ei vahingoita toisen oikeuksia”. ”Elää vapaana tai kuolla”
Tasa-arvo:  laki on kaikille sama, että syntyperään liittyvä eriarvoisuus sekä sen antamat eriarvoisen mahdollisuudet on poistettu. Jokaisen on mahdollisuuksiensa mukaisesti osallistuttava kansakunnan ja valtion menoihin. Tasa-arvo ei kuitenkaan tarkoita miesten ja naisten tasa-arvoa ainakaan yhtä suuressa mitassa kuin nykyään se tajutaan.
Veljeys, joka määritellään vuoden III (1795) perustuslain alussa sijaitsevassa kansalaisen oikeuksissa ja velvollisuuksissa: ”Älä tee toiselle sitä, mitä et haluaisi itsellesi tehtävän; tee toisille jatkuvasti hyvää, jota itse haluat osaksesi saada”.
-
Ranskassa on syytä muistaa, että ranskalainen ”ei” ei välttämättä tarkoita aina ehdotonta kieltäytymistä.
Ranskalaiset ovat muodollisesti hyvin kohteliaita. Monet Suomesta jo unohtuneet tavat ja maneerit elävät ja voivat hyvin Ranskassa. Turistinkin on tärkeä muistaa noudattaa ranskalaisia kohteliaisuussääntöjä. Toisille avataan aina ovi, ja kiireessäkin ranskalaisherra odottaa ovea auki pidellen pienen matkan päässä sipsuttavaa naista
Jos tulet vahingossa töytäisseeksi jotakuta, pyydät anteeksi sanomalla Pardon. Bussista noustessa tai ruuhkassa tilaa pyydetään kohteliaalla ilmauksella Excusez-moi. Älä koskaan ryysi tietäsi läpi ihmismassojen mykkänä.
Kaikista tervehdyksistä, kiitoksista ja anteeksipyynnöistä saat vieläkin kohteliaamman lisäämällä perään monsieur (herra), madame (rouva) tai mademoiselle, joista jälkimmäisellä viitataan nuoriin, suurin piirtein alle 22-vuotiaisiin naisiin. Muistathan myös teitittelyn tärkeyden: vieraita henkilöitä teititellään aina, eikä säännöstä tule poiketa turistinakaan.


Juhlapäivät:
28. huhtikuuta: Pyhän Pierre Chanelin päivä                             Saint-Pierre-Chanel - Ylimääräinen katolilainen juhlapäivä Wallis- ja Futunasaarilla marttyyri Pierre Chanelin muistoksi
8. toukokuuta: Voiton päivä Victoire 1945 - Toisen maailmansodan loppu
29. kesäkuuta:  Autonomian juhla - Fête de l'autonomie
15. elokuuta: Assomption - Neitsyt Marian taivaaseenottaminen



Lähteet Wikipedia, Visit Finland, rantapallo.fi, europa.eu, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti