19.12.2016

Ruoka-aine allergia ja uskonto


Keliakia

Keliakiaan liittyvät oireet ovat monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä. Tyypillisiä oireita ovat erilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Oireita voivat olla myös pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja oksentelu sekä anemia ja väsymys. Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana, jolloin on kyse ihokeliakiasta.

Keliakia voi olla myös olla vähäoireinen, oireeton tai ilmetä muilla kuin tyypillisillä, suolistoperäisillä oireilla. Tällöin oireiden yhdistäminen ruokavalioon ja keliakiaan voi olla ongelmallista.


Keliakian ja ihokeliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio.
Ruokavaliohoidon tavoitteena on korjata ohutsuolen limakalvovaurio sekä ihokeliakiassa ihottuma.
Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia.

Ruokavalio

Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis, ohra sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti puhdistetetulla vehnätärkkelyksellä. Gluteeniton tuote voi sisältää gluteenittomia viljoja. Gluteeniton tuote voi sisältää myös vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa. Gluteenittomana myytävän tuotteen gluteenipitoisuus voi olla enintään 20 mg/kg. Joskus voi olla tarpeen kuitulisän tai kalsium- tai D-vitamiinivalmisteen käyttö. Ruokavaliohoidon alkuvaiheessa tukena voi olla monivitamiinivalmiste.

Terveellisen gluteenittoman ruokavalion perusta ovat gluteenittomat täysjyväviljavalmisteet sekä kasvikset, marjat ja hedelmät. Ne kuuluvat jokaiselle aterialle. Lisäksi ruokavalio sisältää kohtuudella vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita, kalaa sekä vähärasvaista lihaa sekä kasvirasvaa.

Vegaaninen ruokavalio

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon. Vegaanisuus on siis arvo, joka perustuu eläinten oikeuksiin, eläintein oloihin, eläinten tietoisuuteen, terveyteen ja ympäristöön.

Vegaanille sopimattomia eli eläinperäisiä aineita sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi monet kaupoissa myytävät makeiset (joissa on esimerkiksi liivatetta tai eräästä kirvalajista eristettyä punaista väriainetta, karmiinia), maitotuotteet (viilit, juustot, jogurtit, voi), useimmat kaupoissa myytävät keksit, maidosta tehdyt jäätelöt, monet suklaat, suurin osa margariineista, sekä leivonnaiset ja useimmat valmisruoat. Koska vegaanit välttävät myös hyönteisperäisiä aineita, he eivät käytä karmiinilla värjättyjen tuotteiden lisäksi myöskään hunajaa tai mehiläisvahaa tai sellakkaa. Eläinperäiset tuotteet voidaan korvata helposti vegaanisilla samantyyppisillä tuotteilla, joita vegaanisia leivonnaisia ja soijajuustoja lukuun ottamatta, on saatavilla lähes kaikkialla Suomessa.

Vegaani hylkää perinteiset lautasmallit ja ruokapyramidit. Heille onkin tehty aivan oma ruokapyramidinsa.
Ruokakolmio tai -pyramidi toimii siten, että alimmaisina olevia ruoka-aineita syödään eniten, ylimmäisinä olevia vähiten.

Tässä taulukko suosituista raaka-aineista:



Yksi esimerkkiruoka on Kurptisa-kikhernecurry

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
2 porkkanaa
2 rkl neitsytkookosöljyä
1 rkl curryjauhetta
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 dl vettä
4 dl kurpitsaa kuutioina
1 tlk kikherneitä valutettuna
4 tomaattia kuutioina
1 limetin mehu
ripaus suolaa

Kurpitsa-kikhernecurry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti