19.12.2016

Ruokakulttuuritehtävä

Ahvenanmaa

Kuvatulos haulle ahvenanmaa


Ahvenmaa ruokakulttuuri Ahvenanmaa on saariryhmä sekä Suomen maakunta, sekä ainoa jolla on itsehallinto. Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi: 88 prosentilla väestöstä on äidinkielenään ruotsi, noin 5 prosenttia on suomenkielisiä ja muunkielisiä asukkaita on yhteensä noin seitsemän prosenttia. Maakunnan väkiluku 30. tuhatta. Ahvenmaan ainoa kaupunki on hallintokeskus Maarianhamina. Ahvenanmaa on sekä maapinta-alaltaan että asukasluvultaan Suomen pienin maakunta. Ahvenanmaa sijaitsee Saaristomeren lounaisosassa Ahvenanmeren itäpuolella ja Selkämeren eteläpuolella.
Ahvenanmaalla on saatavana paljon lähiseudulla toimivien paikallisten tuottajien valmistamia herkullisia ruokatarvikkeita ja ruokia.

Ahvenanmaan ruokakulttuuri

Ahvenanmaan maakunnan yli 6 500 saaren ruokakulttuuri on muovautunut kalastuksen, merenkulun sekä kaupankäynnin myötä piirteiltään omaleimaiseksi. Meri on aina ollut ahvenanmaalaisille elämän edellytys ja niinpä ruokakulttuurinkin pohjana oli kala, joista tärkeimpänä silakka.

Ahvenanmaan erikoisuuksiin kuuluu pannukakku. Kun perinteinen suomalainen pannukakku valmistetaan vehnäjauhoon, lisätään ahvenanmaalaiseen versioon kardemummaa sekä valmista manna- tai riisipuuroa. Se, kumpi puuroista on oikea ja alkuperäinen, jakaa mielipiteet edelleen kahtia.

Ahvenanmaalainen pannukakku

Pannukakku
5 dl vettä
1 dl puuroriisiä tai mannasuurimoita
5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja
25 g voita uunipannuun


Toinen Ahvenanmaan saariston klassikkoruoista on niin sanottu mustaleipä. Leipä oli aikoinaan laivamuonan perusta ahvenanmaalaisilla purjelaivoilla, jotka kiersivät maailman meriä. Entisaikaan mustaa leipää nautittiin snapsiryypyn kera. Mustaleipä on Ahvenanmaan lisäksi yleinen myös Turun saaristossa.

Mustaleipä
piimää 1 1/2 dl
siirappia 1 1/2 dl
fariinisokeria 1 1/2 dl 
ruismaltaita 1 tl
suolaa 1000 g
ruisjauhoja 25 g
hiivaa 500 g
grahamjauhoja

Voiteluun

  • 1 dl siirappia
  • 1 dl kahvijuomaa
Silakkalaatikko on hyvin yleistä ruokaa Ahvenanmaalla. Seuraava resepti on Viking Linen kokin, Michaelin, kehittelemä. Hän ottaa paljon vaikutteita saaristolaisruuasta.

Michael Björklundin äidin si­lak­ka­laa­tik­ko

600 g silakkafileitä
10 kpl anjovista
1 kpl sipulia
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 kpl omenaa
75 g etikkapunajuurta (kuutioituna)
2 dl ruokakermaa
50 g voita
1 rkl korppujauhoja


Ahvenanmaalla tuotetaan paljon omenaa

Lähiruoasta innostunutta matkailijaa hemmotellaan Ahvenanmaalla.
Lihaa, kalaa ja vihanneksia on tarjolla tuoreena suoraan lähivesistä tai paikallisilta maatiloilta.

Ahvenanmaan hedelmätuotannosta kiinnostuneet voivat poiketa Karl- Erus fuktin tilalla Tjudössä, josta tulee noin 14 prosenttia Suomen omenatuotannosta. Omenoiden lisäksi siellä viljellään myös mansikoita sekä päärynöitä, jotka ovat perinteisesti olleet haastavia kasvatettavia Suomen oloissa. Ahvenanmaan ilmastossa ne ovat kuitenkin pärjänneet hyvin.

Lähilihaa Ahvenanmaalla voi noutaa esimerkiksi Bolstaholmin tilalta.

Suomen suurin parsatila sijaitsee niin ikään Ahvenanmaalla. Lassasin tilalla Virpi ja Tage Karlsson viljelevät parsaa seitsemän hehtaarin alueella Tagen suvun tilalla.

Wätteras Gård - vuohen lihaa ja maitoa

Valitettavasti en osaa kertoa enempää näistä tiloista, googlesta löytyy tietoa, mutta Ruotsinkielen taitoni on heikkoa, ja Google kääntäjällä syntyy vain väärinkäsityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti